Trekampen avslutad

Skolan har haft trekampstävlingar för klass 4-6. De fick välja tre grenar, stafett, höjd, kula mm. Jättekul att röra på sig och få mäta sina krafter mot andra. Några dagar senare var det medaljutdelning till de tre bästa samt bästa utveckling. Det var ju också bra väder och ett bra arrangemang.

Verkligen perfekt, ja om du inte är kass på idrott förstås. Eller om du älskar höjdhopp men inte är så bra att du klarar utslagstävlingen, eftersom du då inte får hoppa höjdhopp. Ja, annars är allt verkligen perfekt. Sedan kanske du är född sent på året och lite efter i din fysiska utveckling vilket innebär att du blir fyra i de grenar du ställde upp i (eller var tvungen att välja eftersom de bästa fick förtur) och då blev du utan medalj.

Ska vi bena upp denna solskenshistoria?

Jo, skolan har utslagstävlingar för barn. Jo, skolan delar ut medaljer till de bästa (inte till alla). Jo, skolan har sannolikt dödat all idrottsglädje hos ett antal barn.

Försökte påtala ovanstående för lärare och gav exempel på alternativa tävlingar som inte skapar utanförskap utan istället ökar sammanhållningen och visar på att inte ett enskilt resultat är livsviktigt utan på att allas prestationer betyder mer. Uppenbarligen nådde jag inte fram!

Redan i skolan lär vi barnen att om du inte är bland de tre bästa så kommer vi inte fira dig, och snälla, det funkar inte att säga att alla är lika mycket värda men sedan inte visa det i praktiken. Hur i h-vete tror ni att de som hamnade utanför pallen känner, eller de som vill springa stafett men istället får stöta kula för att där finns det plats????

Jag kan bara hoppas att dessa ”utstötta” barn inte helt slutar röra på sig utan hittar andra vägar inom idrotten och detta trots skolans insatser.

Denna tävlingshets inom idrotten, vuxna män som gråter när de inte lyckas vinna över andra vuxna män i att sparka en luftfylld ”ballong” mellan två metallstolpar. Vad är detta? Vad är det egentligen vi uppmuntrar? Man kan väl inte på allvar påstår att det ger ett mervärde i livet när du vinner över någon annan. Varje gång du vinner så förlorar ju någon annan. Självklart är ett grundläggande mänskligt beteende men när vi låter dessa tramsigheter gå ner i barnåldrar och vi medvetet väljer bort barn som ”underpresterar och hyllar de barn som ”lyckas”, så är det något fel i huvudet på vuxna.

Det finns mängder med forskning som visar på att barn som utmärker sig inom en idrott inte alls presterar på motsvarande sätt som vuxen. Därför bör vi fokusera på rörelseglädjen och samspelet istället på resultat. Här skulle skolan kunna spela en viktig roll men istället blir det tvärtom.

Glädjande nog är det bättre ställt med kunskap inom idrotten på lokal nivå där toppning av lag aldrig får förekomma, alla ska spela på alla positioner, vi hjälper och stöttar varandra och detta gäller även publik, ledare och föräldrar. Tyvärr så finns det många barn som inte kommer till idrotten och kanske är det skolidrotten som skrämt bort dem.

Henrik Carlsson

Fotbolls- och Friidrottstränare

Medalj

 

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Lokala Fb-sidor

Tittar gärna in på olika lokala Fb-sidor. Ett sant nöje att kika på vackra bilder, trevliga inlägg om lokala händelser men det mest nöjsamma är att läsa tokiga inlägg från personer vars intelligensnivå starkt kan ifrågasättas. Idag läste jag om en katt som blev påkörd men lämnad kvar på vägen, en ytterst tragisk händelse, tyckte jag och många med mig. Men samtidig ville någon starkt argumentera för att man inte alls måste märka om man kör på en katt och du är en komplett idiot om du våga påstå något annat. Och visst kör man en stridsvagn så har personen ju helt rätt! Sedan har vi en annan som vill skoja till det genom att själv önskar köra på djur och berättar om en annan katt som var påkörd och beklaga att någon annan hann före.

Då har jag inte ens nämnt de som sprider SD-rasistiska lögner eller delar reklam och inbjudningar till alla i bekantskapskretsen.

Vad lär vi oss av detta?????

Inte ett skit! Människan är i grunden en självisk idiot som inte tål kritik och inte orkar göra rätt för sig. Tyvärr går detta inte över med åldern utan i många fall  blir det värre.

Vad kan vi göra åt det???

Sannolik inget alls. Människor ändrar sig inte eftersom de inte vill ändra sig. De anser att alla andra är idioter som inget förstår.

Själv tänker jag stillsamt vända mig bort från de personer som beter sig illa. Blocka på Fb! Låta deras kommentarer bli synliga för andra och låt dem förklara sig utan att jag attackerar.

Skaffa dig en genomtänk strategi för hur du ska bemöta dessa virrpannor annars riskerar du bli likadan. /Henrik

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Allt hänger ihop!

Har ni tänkt på att allt hänger ihop?

Du köper en limpa bröd och för att du ska kunna äta en smörgås har mängder med människor samarbetat, mer eller mindre medvetet, för att just du ska kunna äta din smörgås. Jorden ska brukas, av maskiner några byggt, du ska så (med hjälp av annan maskin), skörda (ännu en maskin). Sedan är det processen med att skapa mjöl(maskiner), packas och inte minst distribueras till affär eller grossist. Sedan jobbar personer i butiken dit du tar dig med bil som tillverkats, fraktats, marknadsförts, sålts. Du kommer hem och ska använda smörkniv, brödkniv, osthyvel som också dessa är tillverkade av många personer. I ett samhälle hänger allt ihop, du är aldrig helt självständig eller ensam.

Vi kan med lätthet påstå att vi alla behövs, vi har alla en funktion att fylla. Samtidigt kan det vara en nyttig insikt när du förstår att din egna insats inte är mer värd än någon annans. Det hjälper ju inte att du bygger en maskin om ingen vill ha den eller att du producerar mjöl som ingen känner till.

Sätt dig själv in i ett större sammanhang, på jobbet eller i föreningslivet. Det är samspelet som är nyckel till framgång. När alla gör sin del blir det en fantastisk helhet.

limpa

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

”in short, human beings are skilfully incompetent”. /Argyris

Hur sant är inte detta? Vi ser alla dessa knasiga kommentarer på sociala medier, vi träffar dem på kalas, på promenader eller på jobbet.

En kul (knasig) kommentar jag hörde var, ”jag måste äta kött. Jag behöver mycket protein. Därför äter jag mycket nötkött.” Vilket jag tyckte var oerhört lustigt efter som kossan bara äter gräs men ändå blir galet muskulös. Känn på den!

Eller när jag läser om varningen om att det är poliskontroll i Sätila. WTF – Då vet ju varenda missbrukare var de inte ska köra. Och det finns många missbrukare ute på våra vägar ska ni veta.

Tror att folk har problem med att andra tycker saker, Klagas det på ljudnivå och höga farter så är det fel. När någon bevakar ett område mot tjuvar så är inte ens det ok, ”-Jag kör var jag vill”. Jag tror det är missunnsamhet, man kan inte bara stanna upp och reflektera en stund innan man attackerar. Man unnar inte andra att ha en åsikt!

Själv håller jag tillbaka en hel del som jag skulle kunna skriva. Det skulle bli ett jäkla liv och det orkar jag inte med. Vill dock reflektera över det brev som kom från skolans rektor i veckan. Summering: Allt är underbart och härligt och lugnt och stilla. Själv har jag tydligen andra källor än rektorn, eftersom jag har verkliga bevis på motsatsen. Nåja, jag tar djupa andetag och hoppas livet utvecklar sig till det bästa för de utsatta barnen.

Dagens tips: Ut i naturen med er!

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Sjukdom och planering

En fördel med att vara sjuk (feber&halsont) i några dagar är tiden man får över till att läsa och fundera. Min hjärna är annars ofta alltid ”på gång” med att räkna, planera, göra och en paus är ibland behövlig.

Avslutade Axel Munthes bok ”Boken om San Michele”, en fantasifull självbiografi skulle jag kalla den. Rätt läst så kan den förändra ditt liv! Nu går jag över till Henry David Thoreau ”Walden”. Även denna bok har jag läst innan och som alla bra böcker tål de en ny läsning.

Beslutat att avsluta hemsidan ”Produktprovning”, trots en del visningar på de produkter jag ”testade” så verkar intresset svalt hos leverantörer och producenter. I min knasiga värld så tänkte jag att när jag visat ”Lokalt från Sjuhärad” och ”Kokhusets” produkter så skulle fler höra av sig för att enkelt och billigt få mer spridning. Nåja, mer tid till annat.

Läser om svensk politik och undrar hur mycket våra åsikter egentligen är värda för politikerna och hur ser egentligen spelet ut bakom kulisserna. Ser samma tillvägagångssätt inom andra områden, även inom idrottsvärlden där ankdammen är tydlig och där det verkar viktigare att ”mitt” lilla område har det bra än att se till helheten. Att klaga och lyfta fram alla sorters problem (mer eller mindre utan sans) är vanligt förekommande. Att försöka nå fram till dessa individer, som redan bestämt hur det borde vara men inte vill lyfta ett finger för att hjälpa till, är en utmaning. Går det ens att nå fram undrar jag? Har fler tankar/beslut kring detta men får återkomma.

Ikväll är det Galakväll i Göteborg, The Perfect World Foundation, en gala för att samla in pengar till utrotningshotade djur samt att medvetandegöra den enorma kris vi står inför. Djurarter utrotas i detta nu! Vi var på den galan sist och det var verkligen en upplevelse. Glitter och glamour! Kändisar och massvis med pengar! Jag kan dock inte hjälpa att fundera kring detta. Finns det inte andra sätt att göra detta? Galan är fullbokad med 500 gäster, om dessa gäster i snitt skänker 50 000 kr var(jo de har råd) så kommer TPWF samla in 25 000 000 kr då börjar det hända grejer! Bara en tanke men vem är jag att tänka. Hur som helst jag passar inte in på denna gala, oavsett det goda syftet.

Träningsplaneringen sabbad av förkylningen och nu får den justeras något. Tänker även sätta mig med en långtidsplanering för de båda föreningarna jag företräder. Hoppas ha nytta av några års arbete som projektledare, är dock inte helt säker 😉

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Ideologi vs Makthunger

Om man som politiskt parti så önskar, kan man tydligt säga NEJ, till det enda öppet främlingsfientliga parti (SD). Man kan förvisso även säga ”nja” eller  ”hum hum” eller ”ingen kan säga hur det blir”. Man kan också föra en politik som liknar det främlingsfientliga partiets enda fråga och på så sätt hoppas att deras väljare går till det egna partiet.

Man kan också prata om annat, exempelvis skolan, ryssland, brexit mm och stillsamt konstatera att det bruna partiet uttrycker en tydlig önskan om att få regera med M och KD.

Det finns sååå mycket man KAN göra. Vad man däremot inte BÖR göra är att sälja sin ideolog, sina principer bara för att få makt. Då faller man djup ner i den moraliska avgrund som nu öppnat sig rejält i vårt samhälle.

För det finns ett val, det finns alltid ett val man kan göra. Man kan som politiskt parti stå upp för medmänsklighet, generositet och öppenhet för ALLA människor. Sverige har gått från att vara ett föredöme för omvärlden till något helt annat. VI mot DOM!

Vi kan bättre!

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Vad ska utvecklas?

God förmiddag!

Frågan man kan ställa sig, vad behöver jag utveckla idag? Gå till gymmet och bygga muskler kanske, det är ju bra att vara tränad för att klara ålderdomen, arbetslivet mm. Eller kanske träna självförsvar? Det är ju så mycket elände och då är det bra att kunna försvara sig, en rejäl spark i huvudet tar ner ambitionen hos de flesta angripare. Eller…. så är det den mentala biten som är mest eftersatt, att känna sig nöjd med sig själv, att inte sträva efter att ”duga” i andras ögon, att inte köpa sig till acceptans. För när du summerar ditt liv, kommer det då handla om bilarna du haft eller om de dyra kläderna du burit för att imponera? Låt mig gissa, nej det tror inte jag!

Jag tror att om du drar ner på tempot, funderar på vad du själv tycker är viktigt och verkligen ser dig omkring i ditt hem. Vad behöver du…egentligen? Behöver du resa till Thailand med familjen för 70 000 kr eller kan dessa pengar användas till något bättre. Moraliserar inte utan vill bara att du ska fatta beslut som utvecklar dig och din familj, på riktigt.

Att gå sin egna väg är idag inte helt lätt, många tycker både si och så. Du ska inte tro du är något, fast du måste vara något för att bli accepterad och helst framgångsrik och då underförstått i pengar. Mycket intressant! Tror att de flesta förstår att pengar inte ger lycka men ändå är det oftast detta som är i fokus.

Gå din väg! Men gå din egna väg till självförverkligande och ingen annanstans.

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Positivt fokus

Varför har människan en så unik förmåga att fokusera på det negativa? Vi vet att hjärnan är lätt att lura och att om vi tänker positivt så mår vi bättre och beter oss på ett mer positivt sätt mot andra.

Är inne på en del olika sidor där själva syftet med sidan är att lyfta fram det positiva men där det så gott som uteslutande klagas, kritiseras och gnälls över allt. Förvisso ibland vettiga saker men trots allt inte i rätt forum. Ibland blir tongångarna väldigt hårda och leder garanterat inte till något positivt men självklart är det underhållande för publiken. Idag handlar det mer om underhållning än om verklig omtanke.

Om vi alla skulle låta bli att kritisera, håna, mobba, slå, retas, vara nedlåtande osv. Du behöver inte säga något positivt, inte ens vara trevlig men bara låta bli att vara negativ mot någon eller något under en hel dag. Skulle du klara det? Vågar du testa? Om du inte klarar det dag ett så ge det en dag till.

Fortsättningskursen är att fokusera på att:

  • Visa medkänsla för någon annan
  • Vara värdig i ditt förhållningssätt till andra
  • Vara ärlig mot dig själv och andra

Sista steget är att våga använda din inre visdom. Det finns där men vi har valt att bortse från denna visdom.

Denna insikt kommer inte på en dag, vecka eller ens månader. Det kan ta en hel livstid för en del… hoppas inte du blir en av dom.

zen

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Insikten slår till….

Även jag har idétorka ibland men plötsligt får man hjälp på vägen. Oväntat och inte trevligt alls men en erfarenhet rikare blev man och nu vet man var landet ligger, så att säga. Låt oss börja!

Ibland räcker det inte att man gör rätt och följer de direktiv man fått(skriftligen). Det finns alltid någon som vet bättre och utan pardon, vett och sans går till attack. Nåväl, en verbal sådan. Har tacksamt nog stött på dessa typer av människor i mitt yrke inom Hälso- och sjukvården , som chef och som projektledare. Jag är lugn men backar inte.

Nu blev det ju så, att det jag beslutade att göra gjorde jag och det blev hur bra som helst, men tyvärr med en bitter eftersmak. Gjorde jag inte fel ändå? Eller både rätt och samtidigt fel. Men vems var egentligen felet? Fanns det ens ett fel eller skapades det ett fel på grund av ”attacken”?

Om någon gör ett verkligt fel och du vill att den personen ska sluta med detta och lära sig till nästa gång. Hur ska du göra då? Min personliga åsikt är att den sämsta pedagogiken är att tokskälla, vara otrevlig och speciellt framför andra. Jag kan ha fel och finns det någon utbildad pedagog som läser detta så vore det bra om ämnet kunde debatteras.

En sak är klar, om en Typ A-person gör utfall på en likasinnad så kan det sluta illa, sannolikt inte fysiskt eftersom det mest är ord dessa personer vågar sig på, de är inte tuffa på riktigt och vill mest hävda sig, eller något liknande. Men ändå, det är verkligen inte konstigt att det finns krig och elände i världen.

Jag fick dock en tanke av detta och om jag försöker att inte lägga någon värdering kring tanken utan håller mig neutral så blir allt ganska lätt. Jag skiter i detta. Jag behöver inte engagera mig i allt, inte ens om det blir bra för mina medmänniskor eller bygden, man behöver inte stå ut med idioter som förpestar. Jag vill bara göra sådant som är positivt, roligt och utvecklande, inte kämpa mot bakåtsträvare, gnällspikar eller bromsklossar. Kan jag inte bara få göra det????

Nåja, nu ska jag äta kvällsmat, varva ner och läsa en god bok så får vi se hur det känns i morgon. Sömn kan göra underverk.

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Harmoni

Hej alla!
Haft många samtal och mail med en god vän och inspiratör. Hoppas verkligen ni också har en sådan i er närhet. Diskussionen handlar om livet, att må bra, ha livskvalitet och leva i samklang med allt. Således inga triviala saker men oerhört berikande.
Frågar du ibland vad som är viktigt för just dig? Svaret kanske är harmoni och möjligen läser du på nätet eller i böcker, deltar i samtal och ser på film för att lära dig mer om hur du ska nå dit. Detta är självfallet mycket bra då första steget är insikt, insikt om vad du vill. Sedan gäller det att skaffa kunskap och då från olika källor. Här tror jag det sedan tar stopp för många människor. Man vet vad man vill och vad man bör göra för att komma närmare målet men efter detta så händer inget. Nu sker oftast inte saker av sig själv utan du måste omsätta den nya kunskapen i praktiken också. Håller du med?
Det är här jag är nu! Tänker inte berätta om min väg eftersom ”vägen” ter sig olika för olika personer och något man själv bör komma på själv när tillfället är rätt. Men idag tog jag första steget mot mitt mål!
Allt vi gör ger konsekvenser, för oss och för andra, men är en del av livet som vi inte kommer undan och ett bra ordspråk är, ”Du måste själv må bra för att kunna hjälpa andra”. Jag uppmanar alla att ta första steget mot att själva må bra trots eventuella negativa konsekvenser det kan innebära.
Att hitta tillbaka till det naturliga kan aldrig vara fel!
Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar