Respekt!

Det är ett bra ord, respekt! Kort och kraftfullt.

Du ska visa respekt. Jag vill ha respekt. Du ska respektera de äldre osv. Uppenbarligen betyder detta ord olika beroende vem du talar med men om du använder en bra regel så kommer det underlätta för oss alla. Det är mottagaren som avgör när du är respektfull, inte du själv. Ett exempel;

Jag är en häftig ungdom, i ett häftigt gäng som vill vara ännu häftigare genom att imponera på mina kompisar genom att trimma min moppe eller epa så att den låter mycket högt, går fortare än jag klarar av och det viktigaste, den är olaglig och retar upp andra vuxna. Kort sagt perfekt för en ungdom som vill utmana vuxenvärlden. Nu går vi över till respekten, det är respektlöst mot de som vill ha lite tystare en söndagskväll med grill och lite rosé, att köra vid badstranden eller genom skogen är respektlöst mot de som vill röra sig i lugn och ro utan störande moment, att köra där det inte är tillåtet och mot den lagstiftningen som tydligt säger vad du inte får göra med ett motorfordon osv. osv.

Dock, tycker jag själv, är det ganska harmlöst. Mig veterligen har det inte hänt några olyckor, med dessa ungdomar, varken mellan varandra eller andra trafikanter. Störande JA, men ändå harmlöst. Tro mig, värre saker händer ute i världen. Samtidigt är det ju respektlöst att trimma, låta och uppträda kaxigt(speciellt när man bara är småpojk) och jag kan bara inte förstå hur dessa föräldrar tillåter sina barn att bryta mot lagen på ett sådant uppenbart sätt. Det ena leder som bekant till det andra och om trimma är ok, är snatta ok? Köpa ut alkohol? Sno en cykel? Göra sönder saker vid en badplats? Skräpa ner?

Jag tror att föräldrar och vuxna i allmänhet har en skyldighet att fostra barn och ungdomar till att göra rätt, inte för att det alltid är så farligt eller betyder så mycket i förhållande till värre saker i vår omvärld utan just för att det ena leder till det andra. Då tycker jag ordet respekt passar bra, inte förbjuda utan lära ut respekt. Men då gäller det åt båda håll, eller hur? Om inte barnen respekterar dig kommer de inte lyssna på dig!

Den praktiska lösningen kring respekten är ju inte helt rätt. Det måste alltid starta i hemmet, förstärkas i skolan och genomsyra hela samhället för att fungera. Tyvärr har vi nog en lång väg att vandra när nästan ingen längre kommer ihåg att använda respekt längre. Vi hatar, bygger murar, förbud och ställer vi mot dom när det enda som behövs är respekt för varandra. Du gör så, det respekterar jag men väljer själv att göra si. Vi har regler att följa för att samhället ska fungera och bryter du mot dessa kan du polisanmälas och får ta konsekvenserna.

Hur svårt kan det vara egentligen?

Så nästa gång, det stormar fram ett ungdomsgäng på trimmade moppar så tycker jag du ska le respektfullt och verkligen se dem. De är inga huliganer utan frukten av vårt fostrande på gott och ont.

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

win-win

Kört igång med en ny hemsida www.produktprovning.hemsida24.se där jag lyfter fram lokala företag och produkter i Sjuhärad. Jag testar olika produkter och berättar vad jag tycker och lyfter fram företaget så gott jag kan. Inläggen når ju ett ganska stort antal personer och DET KOSTAR INGET (iallafall inte de närmaste månaderna).

Frågan är då varför jag gör det? Jo, om jag kan hjälpa till så att lokala företag mår bättre hjälper jag ju även mig själv och de som bort i Sjuhärad. Vi behöver verkligen alla dessa mindre- och medelstora företag. Skatteintäkter, arbetstillfällen och bra produkter!

Hur svårt kan det vara tänker jag? Ni ger mig saker att visa upp/testa så gör jag det på hemsidan och sprider sedan detta.

Nu är det ju ”Lokalt Från Sjuhärad” där jag ska testa deras ”presentlåda” en tid framöver. Riktigt roligt ska det bli.

Tipsa gärna lokala företag som kan tänkas vilja ha gratis reklam!

Skärmavbild 2016-07-26 kl. 21.02.13

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Våld och hat!

Var finns det mest våld och hat?

Efter att ha följt svenska och internationella medier under ganska lång tid står det klart var det finns mest våld och hat, iallafall i Sverige.

Jag har varit med i en FB-grupp som söker efter rasistiska facebook-sidor i syfte att förmå Facebook av ta bort dessa eller åtminstone ta bort de värsta inläggen. Dock är det nästan omöjligt eftersom anmälningar främst sker via datorprogram som skickar ut automatiska svar om att inlägget inte bryter mot reglerna, trots att det är helt uppenbart. Därför måste många anmäla samma inlägg flera gånger tills en livs levande människa går in och läser och gör en mer korrekt bedömning. Ska vi säga att det är en uppförsbacke kring detta!

Det finns alltså sidor som enbart syftar till att hata invandrare och de som hjälper invandrare. men detta är ju en sak, det verkliga jobbiga är ju när personer man känner, uttrycker åsikter som underförstått lägger skulden för alla problem som sker på invandrarna, utan att ha bevis, utan att det knappt ens existerar invandrare på orten och självklart poängterar de att de minsann inte är rasister.

Nå, svaret på den inledande frågan är självklart Facebook! Många använder ju Fb till bilder på mat, husdjur och semesterbilder och då kanske man missar en del annat. Dock vågar jag påstå att det förekommer mest hat, trakasserier, mobbning och psykiskt våld än någon annanstans i landet. Det fria ordet har verkligen blivit fritt! Du kan säga nästa vad som helst och utan några som helst repressalier. Det är bara din egna moral som sätter stopp, och därför mina vänner hatas det som aldrig förr.

ordet

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Pokémon!

Äntligen ett spel som fått inaktiva barn och de med ”speciella” behov att aktivera sig! Att kritisera detta spel är som att springa motsatt riktning på autoban en lönehelg, absolut livsfarligt!!!

Håkan Hellström, bekanta som uttrycker smygrasism, Ernst, män i lycra. Alla dessa går att håna utan problem, ingen verkar ta åt sig nämnvärt men nu har MENINGEN MED LIVET klarlagts, Pokémon!

Vissa, inklusive mig själv, förundras över genomslagskraften över detta spel och gläds åt att utvecklaren kommer bli mångmillionär då mänskligheten går runt i samhället med gamnackar och tittar förhäxat i sina telefoner. Fascinerande!!!

Några av oss tänker på världsläget, hur rasismen sprider sig, att bankerna spekulerar med våra pengar, förlorar dem men blir själv belönade, att den vanligaste dödsorsaken är självmord bland barn och ungdomar, att vi exporterar vapen till andra länder om de säger att de inte ska användas, att idrott i skolan bevisligen gör barn friskare och smartare men ändå inte utökas, att vi vet att vi ska äta bra lokalproducerad mat och motionera men väljer dator, socker och sprit istället, att vi låter våra barn se på våldsamma filmer och spela våldsamma dataspel samt träna MMA och sedan blir förvånade att det är så mycket våld i samhället, att vi reser till fascistiska Turkiet och ger diktatorn pengar och erkännande att säkra makten. Men nu är Pokémon äntligen här och kommer frälsa oss från ondo. Halleluja!!!

Och tänk nu inte på vad alla skulle kunna göra istället utan ta nu chansen att riktigt fördjupa er och umgås med era barn med detta spel. Frälsningen är nära!

gam 047

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Förbaskade ungdomar som bara förstör!

I varje by finns det ungdomar som växer upp och därmed har ett behov att prova vart gränsen går. Vissa går för långt och behöver styras upp. I Sätila där jag bor märker jag knappt något alls, det beror dels på att jag är upptagen på kvällarna och sover på nätterna och dels på att jag bor åt ”rätt” håll. Dock finns ju Facebook och där finns det 2-3 grupper som till stor del avhandlar allt fel som sker i Sätila. Dessa fel handlar bussförbindelser, lösa hundar, skräpiga återvinningsstationer, bilar som inte stannar vid övergångställen och inte minst om dessa jäkla ungdomar som super, buskör, vandaliserar och terroriserar sin omgivning. Jag blir tacksamt uppdaterad!

Har nyss varit i Spanien och tidigare i några andra länder och något säger mig att detta inte är ett lika hett debatterat område. De är liksom glada ATT bussen kommer, att det FINNS en återvinningsstation, ja ni förstår vad jag menar? Nu vill jag inte på något sätt försvara nedskräpning eller vandalism men vid det bekväma trygga tangentbordet svallar gärna känslorna över till sådan grad att det lätt blir låsta positioner. När jag växte upp så kan jag erkänna att jag inte var ett föredöme, även om inget allvarligt inträffade. MEN, och nu kommer poängen, vi visste vem/vilka som gjort vad(eller med mkt stor sannolikhet). Jag är helt övertygad om att det rör sig om en lite klick individer som står bakom 90 % av allt skit som sker och att många vet vilka dessa är. På samma sätt är det endast några enskilda vuxna som skräpar ner på återvinningsstationen. De flesta hundägarna kopplar alltid sina hundar men vissa struntar i det osv.

Alltså, vi har ett antal händelser som sker och som uppfattas som negativt av ”massan” och troligen går det lätt att identifiera dessa individer (ungdomar och vuxna) eftersom dessa personer snabbt får ett rykte och till slut avslöjar sig. Vad göra? Nattvandrare? Medborgargarde? Grannsamverkan? Polisanmäl? Publicera namn och bild på sociala medier?

Lämna gärna förslag! Snälla, skriv nu inte att det är föräldrarnas ansvar, troligen är det ganska så försent för dessa personer att styras upp av sina föräldrar.

grannsamverkan

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Semester

Efter några veckors semester är det svårt att sammanfatta intrycken, tittar på Facebook som jag endast sporadiskt följt senaste veckan och inser att det står samma saker som förra året. Är vi verkligen så förutsägbara? Semesterbilder på sol och bad, terrordåd på en semesterort (fast vi åker ändå dit som vanligt eftersom det är billigt. Att vi stöttar en diktator är självklart inget hinder), klagande på ungdomar som ”lever rövare”. Ja, det kunde vara vilket år som helst.

Nu ska jag snart tillbaka till mitt jobb och sannolikt försvinner man in i en bubbla av logistik för att få dagen att fungera. Vi hoppas att resten av sommaren blir lagom!

Återkommer med ett fördjupat ämne inom kort och då gissar jag det handlar om just ungdomar och hur det var när jag själv växte upp. Jag lovar att sparka till er lite extra!

sol

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Kommunal sjuksköterska!

Jag är sjuksköterska inom kommunal hemsjukvård. Ett fantastiskt jobb på många sätt och även en del mindre fantastiska saker. De flesta har ingen aning vad jag gör på jobbet men åka runt i bil och bli kallad syster är inte direkt hela sanningen.

Allt vi gör ska dokumenteras och då blir det en del tid vid datorn, en del möten med kollegor, andra personalkategorier, vårdcentral och utbildningar ingår också. Jag har även patientarbete, vet inte hur procentfördelningen är, i förhållande till det övriga jag skrev, men i princip handlar allt om patienten.

Delar mediciner, ger sprutor, tar prover. Bedömningar av alla de slag, sår, utslag. Även omläggningar och samtal med glada, ledsna, arga, frågande patienter och anhöriga. Taxi och postbud, ofta sambandscentral för allt. Jag tröstar, peppar och blir sur på kollegor. Jag försöker förbättra organisationen och stötta chefer.

Mina patienter är ofta äldre som bor tillsammans med make/maka i eget hus men det är även små barn med cancer som behöver avancerad vård för att bli bättre eller få en så bra sista tid som möjligt. På ett sjukhus finns det ett antal sängar, sedan är det fullt. Ibland är det överbeläggningar som måste hanteras. I kommunen finns det inget max, alla som har behov av vård har rätt att få detta, oavsett antal. Inskrivningar kan ske med mycket kort varsel (även om det inte ska vara så) och då får dagen prioriteras om.

Vissa dagar flyter allt på. Jag och min närmaste kollega jobbar som ett team och vi löser allt möjligt(och omöjligt) som dyker upp. Sedan går vi hem fulla med stolthet och energi.

MEN ibland är det riktigt tungt och livet kan vara ohyggligt orättvist mot människan. Du gör allt i din makt men sjukdom eller olycka går inte hindra eller förutse och leder till döden i ett hastigt och brutalt förlopp. Stoltheten att fått vara med den sista tiden och stöttat vid kampen som bara drar ut på det oundvikliga finns där, men dessa dagar är det riktigt tungt att lämna jobbet.

Jag vet vad jag kan och vad min profession har för värde. Jag är stolt över mig och mitt yrke. Du kan vara förvissad om att när du blir inskriven i hemsjukvården kommer jag göra allt jag kan för att ge den bästa möjliga omvårdnaden.

Publicerat i Uncategorized | 1 kommentar

Nu är det dags att flytta fram sina positioner…

God morgon på er. Ni vet att ett gäng politiker är på Gotland och talar? Mycket prat och ointressant tjafs från den rika överklassen som vi väljer var 4:e år. Men ibland utmärker sig någon och igår kom det! Bara att läsa nedan och ta ställning.

När de andra partierna anammar stora delar av Sverigedemokraternas flyktingpolitik och nationalistiska ”svenska värderingar”-retorik ser Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna möjlighet att växla upp. Och det gjorde de med besked. Ett lika militaristisk och radikalnationalistiskt tal har inte hållits från Almedalens scen sedan nazisterna i Svenskarnas parti talade inför valet 2014.

Under sin dag i Almedalen tog Sverigedemokraterna i från tårna i den sång som de andra partierna nynnat på hela veckan. Det är en sång om vi och dem, om invandring som en börda eller ett hot, om bra ”svenska värderingar” mot dåliga utländska värderingar. Och det är en militaristisk sång om ökad repression i förorterna som en mirakelkur mot sociala problem och segregation.

Inget parti sjunger den här sången bättre än Sverigedemokraterna. Det är de som har skrivit den. Det är deras politik. Det är deras nationalism. Deras populism och främlingsfientlighet.

Och när de andra nu nynnar med så passar Sverigedemokraterna på att göra en kraftig tonartshöjning. Sådan är logiken i politiken. Det var den tonartshöjningen vi hörde från Jimmie Åkesson från Almedalens scen under torsdagskvällen.

Jimmie Åkesson pratade om 53 (!) bostadsområden i Sverige som han valde att kalla ”förlorade områden” med ”maffialiknande samhällsstrukturer” och stor andel utlandsfödda. Där vill Jimmie Åkesson ”slå till med kraft” och ”ta tillbaka” dessa områden ”till varje pris”.

Det vill SD göra med en speciell polisår insatsstyrka, undantagslagar och utegångsförbud nattetid. Jimmie Åkesson retorik och språkbruket var militaristisk och under morgonens presskonferens inramades det hela med bilder av brinnande bilar.

Förutom med vapenmakt vill Sverigedemokraterna göra en kulturell offensiv och stärka ”svenska värderingar” i dessa områden. Bland annat genom att stödja föreningar som värnar ”det unikt svenska” som till exempel (det var de enda konkreta exempel som gavs) hembygdsföreningar och folkdanslag.

Sverigedemokraterna flirtade också öppet med de rasistiska så kallade medborgargarden som den senaste tiden etablerats i allt fler svenska städer när de föreslog en utvidgad nödvärnsrätt. Syftet är att öka lagstödet för den typen av gatupatruller. Eller som Jimmie Åkesson valde att uttrycka det: ge en ”medborgerlig möjlighet att delta i arbetet för lag och ordning”.

När de andra partierna anammar stora delar av Sverigedemokraternas flyktingpolitik och nationalistiska ”svenska värderingar”-retorik ser Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna möjlighet att växla upp. Och det gjorde de med besked.

Ett lika militaristisk och radikalnationalistiskt tal har inte hållits från Almedalens scen sedan nazisterna i Svenskarnas parti talade inför valet 2014.” EXPO 160707

Stövlar

Tycker man att frågan om flyktingar, invandrare, integration är de viktigaste frågorna så finns ju alltid moderater och Kristdemokraterna att rösta på istället.

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Fotboll!

Varför bryr vi oss om fotboll? 11 miljonärer som sparkar en boll fylld med luft. På detta lägger vi pengar och vår begränsade tid på jorden. Nu snackar vi flykt från verkligheten!!!

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Kampsporter

Jag tränar aikido, en kampkonst som inte har något med kamp att göra utan det är meningen att utövaren ska nå harmoni med sin omgivning. Det finns inget tävlingsmoment, det ser till och med uppgjort ut under träningen (vilket det också är) och vi har lite lustiga kläder. Alla åldrar kan utöva aikido och alla kan träna tillsammans. Enda nackdelen är att det blir väldigt väldigt svårt när du tränat några år.

Träningen går ut på att genomföra teknikerna i full harmoni med träningskompisen och detta utan att tänka du ska ”bara göra” dessa cirkulära dansanta rörelser.aikido

I en jämförelse med många andra budo-arter där man får sparka, slå, strypa, så bygger aikidons idé på samförstånd. Jag har oerhört svårt att förstå hur föräldrar kan tillåta barn och ungdomar träna dessa ”sporter” där det hela går ut på att attackera och vinna över sin motståndare. Hur tänker ni föräldrar? Vad tror ni detta ger för signaler till era barn? Fred och harmoni eller krig och våld? Ni låter alltså era barn TRÄNA våld under sin uppväxt!

Vill ni de ska lära sig disciplin, röra på sig eller bara göra något vettigt på fritiden? Då lovar jag att aikidon ger dem detta utan att slå, sparka eller strypa sina medmänniskor. Läs mer på www.marksbudo.se

Publicerat i Uncategorized | 3 kommentarer