Vad ska utvecklas?

God förmiddag!

Frågan man kan ställa sig, vad behöver jag utveckla idag? Gå till gymmet och bygga muskler kanske, det är ju bra att vara tränad för att klara ålderdomen, arbetslivet mm. Eller kanske träna självförsvar? Det är ju så mycket elände och då är det bra att kunna försvara sig, en rejäl spark i huvudet tar ner ambitionen hos de flesta angripare. Eller…. så är det den mentala biten som är mest eftersatt, att känna sig nöjd med sig själv, att inte sträva efter att ”duga” i andras ögon, att inte köpa sig till acceptans. För när du summerar ditt liv, kommer det då handla om bilarna du haft eller om de dyra kläderna du burit för att imponera? Låt mig gissa, nej det tror inte jag!

Jag tror att om du drar ner på tempot, funderar på vad du själv tycker är viktigt och verkligen ser dig omkring i ditt hem. Vad behöver du…egentligen? Behöver du resa till Thailand med familjen för 70 000 kr eller kan dessa pengar användas till något bättre. Moraliserar inte utan vill bara att du ska fatta beslut som utvecklar dig och din familj, på riktigt.

Att gå sin egna väg är idag inte helt lätt, många tycker både si och så. Du ska inte tro du är något, fast du måste vara något för att bli accepterad och helst framgångsrik och då underförstått i pengar. Mycket intressant! Tror att de flesta förstår att pengar inte ger lycka men ändå är det oftast detta som är i fokus.

Gå din väg! Men gå din egna väg till självförverkligande och ingen annanstans.

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Positivt fokus

Varför har människan en så unik förmåga att fokusera på det negativa? Vi vet att hjärnan är lätt att lura och att om vi tänker positivt så mår vi bättre och beter oss på ett mer positivt sätt mot andra.

Är inne på en del olika sidor där själva syftet med sidan är att lyfta fram det positiva men där det så gott som uteslutande klagas, kritiseras och gnälls över allt. Förvisso ibland vettiga saker men trots allt inte i rätt forum. Ibland blir tongångarna väldigt hårda och leder garanterat inte till något positivt men självklart är det underhållande för publiken. Idag handlar det mer om underhållning än om verklig omtanke.

Om vi alla skulle låta bli att kritisera, håna, mobba, slå, retas, vara nedlåtande osv. Du behöver inte säga något positivt, inte ens vara trevlig men bara låta bli att vara negativ mot någon eller något under en hel dag. Skulle du klara det? Vågar du testa? Om du inte klarar det dag ett så ge det en dag till.

Fortsättningskursen är att fokusera på att:

  • Visa medkänsla för någon annan
  • Vara värdig i ditt förhållningssätt till andra
  • Vara ärlig mot dig själv och andra

Sista steget är att våga använda din inre visdom. Det finns där men vi har valt att bortse från denna visdom.

Denna insikt kommer inte på en dag, vecka eller ens månader. Det kan ta en hel livstid för en del… hoppas inte du blir en av dom.

zen

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Insikten slår till….

Även jag har idétorka ibland men plötsligt får man hjälp på vägen. Oväntat och inte trevligt alls men en erfarenhet rikare blev man och nu vet man var landet ligger, så att säga. Låt oss börja!

Ibland räcker det inte att man gör rätt och följer de direktiv man fått(skriftligen). Det finns alltid någon som vet bättre och utan pardon, vett och sans går till attack. Nåväl, en verbal sådan. Har tacksamt nog stött på dessa typer av människor i mitt yrke inom Hälso- och sjukvården , som chef och som projektledare. Jag är lugn men backar inte.

Nu blev det ju så, att det jag beslutade att göra gjorde jag och det blev hur bra som helst, men tyvärr med en bitter eftersmak. Gjorde jag inte fel ändå? Eller både rätt och samtidigt fel. Men vems var egentligen felet? Fanns det ens ett fel eller skapades det ett fel på grund av ”attacken”?

Om någon gör ett verkligt fel och du vill att den personen ska sluta med detta och lära sig till nästa gång. Hur ska du göra då? Min personliga åsikt är att den sämsta pedagogiken är att tokskälla, vara otrevlig och speciellt framför andra. Jag kan ha fel och finns det någon utbildad pedagog som läser detta så vore det bra om ämnet kunde debatteras.

En sak är klar, om en Typ A-person gör utfall på en likasinnad så kan det sluta illa, sannolikt inte fysiskt eftersom det mest är ord dessa personer vågar sig på, de är inte tuffa på riktigt och vill mest hävda sig, eller något liknande. Men ändå, det är verkligen inte konstigt att det finns krig och elände i världen.

Jag fick dock en tanke av detta och om jag försöker att inte lägga någon värdering kring tanken utan håller mig neutral så blir allt ganska lätt. Jag skiter i detta. Jag behöver inte engagera mig i allt, inte ens om det blir bra för mina medmänniskor eller bygden, man behöver inte stå ut med idioter som förpestar. Jag vill bara göra sådant som är positivt, roligt och utvecklande, inte kämpa mot bakåtsträvare, gnällspikar eller bromsklossar. Kan jag inte bara få göra det????

Nåja, nu ska jag äta kvällsmat, varva ner och läsa en god bok så får vi se hur det känns i morgon. Sömn kan göra underverk.

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Harmoni

Hej alla!
Haft många samtal och mail med en god vän och inspiratör. Hoppas verkligen ni också har en sådan i er närhet. Diskussionen handlar om livet, att må bra, ha livskvalitet och leva i samklang med allt. Således inga triviala saker men oerhört berikande.
Frågar du ibland vad som är viktigt för just dig? Svaret kanske är harmoni och möjligen läser du på nätet eller i böcker, deltar i samtal och ser på film för att lära dig mer om hur du ska nå dit. Detta är självfallet mycket bra då första steget är insikt, insikt om vad du vill. Sedan gäller det att skaffa kunskap och då från olika källor. Här tror jag det sedan tar stopp för många människor. Man vet vad man vill och vad man bör göra för att komma närmare målet men efter detta så händer inget. Nu sker oftast inte saker av sig själv utan du måste omsätta den nya kunskapen i praktiken också. Håller du med?
Det är här jag är nu! Tänker inte berätta om min väg eftersom ”vägen” ter sig olika för olika personer och något man själv bör komma på själv när tillfället är rätt. Men idag tog jag första steget mot mitt mål!
Allt vi gör ger konsekvenser, för oss och för andra, men är en del av livet som vi inte kommer undan och ett bra ordspråk är, ”Du måste själv må bra för att kunna hjälpa andra”. Jag uppmanar alla att ta första steget mot att själva må bra trots eventuella negativa konsekvenser det kan innebära.
Att hitta tillbaka till det naturliga kan aldrig vara fel!
Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Positiva fördelar

Jag tror det är viktigt att leda med positivism. Det låter ju självklart men är betydligt svårare än vad man kan tro. Behöver bara gå till mig själv. Är jag alltid positiv och glad, stöttande och leende? Nej, knappast. Dock är jag oftast glad, skrattande och ser möjligheter vilket smittar av sig på omgivningen.

Nu finns ju även motsatsen och jäklar vad många de är. Möter dagligen många människor men de kan jag ju oftast påverka till det bättre, värre är de personer som rör sig i periferin eller på sociala medier. Ett jäkla gnäll och klagande, även kring positiva saker. Om du har för avsikt att förändra något, ska du då; a) klaga, peka finger och minsann berätta hur dåliga andra är eller b) Berätta något positivt, informera om fler förbättringar och avsluta med att du gärna hjälper till?

Övning:

  • Säg minst en positiv sak till någon som inte förtjänar det.
  • Vill du förbättra något, oavsett vad det är) så säg/skriv detta till rätt person och erbjud din hjälp.
  • Oavsett ditt humör, le! Det kommer göra både din och andras dag fantastisk.
Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Självmord i Sverige!

Utan att överdriva vågar jag påstå att det talas för lite om självmord och att det uppenbarligen görs alldeles för lite för att förhindra självmord.

Över 1500 personer tog under 2014 livet av sig! Jämför detta med dödsfall i trafiken (270st) eller dödade av våld (87st) och hur mycket som satsat rent ekonomiskt och journalistiskt på de två senare. Det är beklämmande dåligt i ett land som Sverige.

Ta hand om varandra!

Antal självmord bland personer i olika åldersgrupper från 15 år och äldre 2014

  15-24 25-44 45-64 65+ Totalt
Män 123 313 346 260 1042
Kvinnor 47 129 185 121 482
Totalt 170 442 531 381 1524

 Totalt tog 1531 personer livet av sig under 2014. Av dessa var 1044 män och 487 kvinnor. Källa: http://ki.se/nasp/sjalvmord-i-sverige-0

Det är ungefär tre självmord om dagen.

Källa: http://www.socialstyrelsen.se/psykiskohalsa/sjalvmord

Polisrapporterade dödade i trafiken 2014 var 270 personer

Källa: http://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/statistik-och-register/Vag/Olycksstatistik/Polisrapporterad-statistik/Nationell-statistik/

Konstaterade fall under 2014 av dödligt våld var 87 personer.

Källa: https://www.bra.se/bra/brott-och-statistik/mord-och-drap.html

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Respekt!

Det är ett bra ord, respekt! Kort och kraftfullt.

Du ska visa respekt. Jag vill ha respekt. Du ska respektera de äldre osv. Uppenbarligen betyder detta ord olika beroende vem du talar med men om du använder en bra regel så kommer det underlätta för oss alla. Det är mottagaren som avgör när du är respektfull, inte du själv. Ett exempel;

Jag är en häftig ungdom, i ett häftigt gäng som vill vara ännu häftigare genom att imponera på mina kompisar genom att trimma min moppe eller epa så att den låter mycket högt, går fortare än jag klarar av och det viktigaste, den är olaglig och retar upp andra vuxna. Kort sagt perfekt för en ungdom som vill utmana vuxenvärlden. Nu går vi över till respekten, det är respektlöst mot de som vill ha lite tystare en söndagskväll med grill och lite rosé, att köra vid badstranden eller genom skogen är respektlöst mot de som vill röra sig i lugn och ro utan störande moment, att köra där det inte är tillåtet och mot den lagstiftningen som tydligt säger vad du inte får göra med ett motorfordon osv. osv.

Dock, tycker jag själv, är det ganska harmlöst. Mig veterligen har det inte hänt några olyckor, med dessa ungdomar, varken mellan varandra eller andra trafikanter. Störande JA, men ändå harmlöst. Tro mig, värre saker händer ute i världen. Samtidigt är det ju respektlöst att trimma, låta och uppträda kaxigt(speciellt när man bara är småpojk) och jag kan bara inte förstå hur dessa föräldrar tillåter sina barn att bryta mot lagen på ett sådant uppenbart sätt. Det ena leder som bekant till det andra och om trimma är ok, är snatta ok? Köpa ut alkohol? Sno en cykel? Göra sönder saker vid en badplats? Skräpa ner?

Jag tror att föräldrar och vuxna i allmänhet har en skyldighet att fostra barn och ungdomar till att göra rätt, inte för att det alltid är så farligt eller betyder så mycket i förhållande till värre saker i vår omvärld utan just för att det ena leder till det andra. Då tycker jag ordet respekt passar bra, inte förbjuda utan lära ut respekt. Men då gäller det åt båda håll, eller hur? Om inte barnen respekterar dig kommer de inte lyssna på dig!

Den praktiska lösningen kring respekten är ju inte helt rätt. Det måste alltid starta i hemmet, förstärkas i skolan och genomsyra hela samhället för att fungera. Tyvärr har vi nog en lång väg att vandra när nästan ingen längre kommer ihåg att använda respekt längre. Vi hatar, bygger murar, förbud och ställer vi mot dom när det enda som behövs är respekt för varandra. Du gör så, det respekterar jag men väljer själv att göra si. Vi har regler att följa för att samhället ska fungera och bryter du mot dessa kan du polisanmälas och får ta konsekvenserna.

Hur svårt kan det vara egentligen?

Så nästa gång, det stormar fram ett ungdomsgäng på trimmade moppar så tycker jag du ska le respektfullt och verkligen se dem. De är inga huliganer utan frukten av vårt fostrande på gott och ont.

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

win-win

Kört igång med en ny hemsida www.produktprovning.hemsida24.se där jag lyfter fram lokala företag och produkter i Sjuhärad. Jag testar olika produkter och berättar vad jag tycker och lyfter fram företaget så gott jag kan. Inläggen når ju ett ganska stort antal personer och DET KOSTAR INGET (iallafall inte de närmaste månaderna).

Frågan är då varför jag gör det? Jo, om jag kan hjälpa till så att lokala företag mår bättre hjälper jag ju även mig själv och de som bort i Sjuhärad. Vi behöver verkligen alla dessa mindre- och medelstora företag. Skatteintäkter, arbetstillfällen och bra produkter!

Hur svårt kan det vara tänker jag? Ni ger mig saker att visa upp/testa så gör jag det på hemsidan och sprider sedan detta.

Nu är det ju ”Lokalt Från Sjuhärad” där jag ska testa deras ”presentlåda” en tid framöver. Riktigt roligt ska det bli.

Tipsa gärna lokala företag som kan tänkas vilja ha gratis reklam!

Skärmavbild 2016-07-26 kl. 21.02.13

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Våld och hat!

Var finns det mest våld och hat?

Efter att ha följt svenska och internationella medier under ganska lång tid står det klart var det finns mest våld och hat, iallafall i Sverige.

Jag har varit med i en FB-grupp som söker efter rasistiska facebook-sidor i syfte att förmå Facebook av ta bort dessa eller åtminstone ta bort de värsta inläggen. Dock är det nästan omöjligt eftersom anmälningar främst sker via datorprogram som skickar ut automatiska svar om att inlägget inte bryter mot reglerna, trots att det är helt uppenbart. Därför måste många anmäla samma inlägg flera gånger tills en livs levande människa går in och läser och gör en mer korrekt bedömning. Ska vi säga att det är en uppförsbacke kring detta!

Det finns alltså sidor som enbart syftar till att hata invandrare och de som hjälper invandrare. men detta är ju en sak, det verkliga jobbiga är ju när personer man känner, uttrycker åsikter som underförstått lägger skulden för alla problem som sker på invandrarna, utan att ha bevis, utan att det knappt ens existerar invandrare på orten och självklart poängterar de att de minsann inte är rasister.

Nå, svaret på den inledande frågan är självklart Facebook! Många använder ju Fb till bilder på mat, husdjur och semesterbilder och då kanske man missar en del annat. Dock vågar jag påstå att det förekommer mest hat, trakasserier, mobbning och psykiskt våld än någon annanstans i landet. Det fria ordet har verkligen blivit fritt! Du kan säga nästa vad som helst och utan några som helst repressalier. Det är bara din egna moral som sätter stopp, och därför mina vänner hatas det som aldrig förr.

ordet

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Pokémon!

Äntligen ett spel som fått inaktiva barn och de med ”speciella” behov att aktivera sig! Att kritisera detta spel är som att springa motsatt riktning på autoban en lönehelg, absolut livsfarligt!!!

Håkan Hellström, bekanta som uttrycker smygrasism, Ernst, män i lycra. Alla dessa går att håna utan problem, ingen verkar ta åt sig nämnvärt men nu har MENINGEN MED LIVET klarlagts, Pokémon!

Vissa, inklusive mig själv, förundras över genomslagskraften över detta spel och gläds åt att utvecklaren kommer bli mångmillionär då mänskligheten går runt i samhället med gamnackar och tittar förhäxat i sina telefoner. Fascinerande!!!

Några av oss tänker på världsläget, hur rasismen sprider sig, att bankerna spekulerar med våra pengar, förlorar dem men blir själv belönade, att den vanligaste dödsorsaken är självmord bland barn och ungdomar, att vi exporterar vapen till andra länder om de säger att de inte ska användas, att idrott i skolan bevisligen gör barn friskare och smartare men ändå inte utökas, att vi vet att vi ska äta bra lokalproducerad mat och motionera men väljer dator, socker och sprit istället, att vi låter våra barn se på våldsamma filmer och spela våldsamma dataspel samt träna MMA och sedan blir förvånade att det är så mycket våld i samhället, att vi reser till fascistiska Turkiet och ger diktatorn pengar och erkännande att säkra makten. Men nu är Pokémon äntligen här och kommer frälsa oss från ondo. Halleluja!!!

Och tänk nu inte på vad alla skulle kunna göra istället utan ta nu chansen att riktigt fördjupa er och umgås med era barn med detta spel. Frälsningen är nära!

gam 047

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar