Cencurerad text

En underbar morgon. Fortfarande lite mörkt ute, en kopp te, tyst och stilla.

Har massa tankar som behöver komma ut. Det är förvisso tveksamt om jag bör lägga så mycket fokus på det negativa men jag kommer liksom inte undan, har ju ett ansvarsområde och när saker hamnar inom detta går det inte ducka. Jag försöker stolpa upp det för att få överblick. Skriv rubrik, bakgrund, hinder/möjligheter, Rangordna rubrikerna, åtgärd(er), möjlig konsekvens, vem gör vad? datum för uppföljning.

  • Damlag nedlagt: Borde vi inte satsa mer på flick/damidrott? Skulle detta hänt om det varit herrarna?
  • Ledarutvärdering: Vi duckar för frågan så lågt att vi slår i backen!!!
  • Polisanmälan: Skadegörelse för tusentals kronor drabbat den ideella klubben. Alla verkar bli upprörda, fast då enbart på Facebook förstås.
  • Festande: Finner inte ord kring min besvikelse!
  • Anläggning, camping, elljusspår mm: Vi har så mycket att göra, vi är så få som gör det och tyvärr lägger vi mest tid på att reparera, tala om vad som behöver göras.
  • Marks kommun: Varför kan det vara så oerhört svårt att få hjälp från kommunen? Vore det inte åtminstone en samhällsekonomisk vinst i att hjälpa oss?
  • Organisation: Hur skapa en organisation som driver framåt och får hjälp av 100 personer som förstår att vi fyller en oerhört viktig roll i uppfostran och utveckling av deras barn?

Skriver ner ungefär en halv a4-sida under varje rubrik. – detta kan jag ju inte lägga ut på min blogg! Alldeles för hetsigt och irriterat. För detaljerat och fyllt av negativa formuleringar och orealistiskt kraftfulla åtgärder. Sedan har vi i dagsläget ändå inga resurser, varken pengar eller arbetskraft att ta tag i allt detta. Nej, energin är slut, helt slut. Måste censurera min text kraftigt innan jag publicerar. Får nöja mig med rubriker och inledning, tar bort all annan text.

Försöker flytta fokus till positiva saker, – det regnar, nej detta funkar inte….. Eeh, jag är frisk, familjen är frisk, jag ska springa intervaller med två underbara tjejer i em, vi har mer te. Känns redan bättre…. Kanske kan jag bara hoppa av uppdraget, skita i allt? Neeej, tillbaka i det negativa igen. Dags att andas, får bli 100 hugg med Bokuto!

Vi hörs igen!

bokuto

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Parallella liv – en slump?

Nyligen avslutat en bok, Walden av Henry David Thoreau. Minnet av boken sedan jag sist läste den var betydligt mer positiv än vad jag upplevde nu. Blev oerhört trött på flera sidors ingående utvikningar av en koltrast. Nej, ner i lådan och vila med dig. På nattduksbordet låg istället en bok av Robert Martinsson, som jag faktiskt träffade nu i helgen, den har blivit liggande där en tid men nu var det dags. Gick och lade mig sent och kunde bara inte sluta läsa, fick bara bestämma mig för att sluta när klockan närmade sig 24. Tankarna bara snurrade. Vilken bok!!! Visst, en reseskildring men jag tänker inte på alla möten, motorcyklar eller dykturer utan på själva resonemanget som Robert för med sig själv och de slutsatser han gör. Humoristisk och djupsinnig på samma gång. När jag kom till sidan 96 gick det inte läsa längre. Varför visste jag inte detta? Han har ju sysslat med armbrytning, talat med Heidi Andersson (Från Ensamheten). Hur kan då detta vara intressant? Jo, det visar sig att jag och Robert är sammanlänkande på flera sätt.

Jag träffade min Aikidotränare Peter Niesing under 80-talet och fick då sporadisk kontakt med Robert som också hade Peter som tränare. Det gick sedan flera år innan vi på nytt hade kontakt eftersom jag varit borta från Aikidon under lång tid. När jag väl startade igen förstod jag att Robert verkligen gått ”All in” beträffande budo och jag vill verkligen säkerställa att Marks budoklubb hade en stark koppling till Roberts Budoakademi på Yogakloster. Där upptäckte jag Robert igen, fast på ett helt annat sätt. Samma dragningskraft som Peter har på mig har även Robert. Det är något oerhört kraftfullt och samtidigt enkelt med dessa två personer.

Vid helgens besök på Yogakloster fick jag frågan varför jag var där. Det skulle ju kunna vara för att höra mer om verksamheten, träna Aikido och något annat djupt men det var ju ingen betänketid så jag svarade både spontant, ärligt och egoistiskt, – jag ville träffa Robert! Bara för att lyssna, ta in och försöka förstå så mycket som möjligt. Jag har nu både Robert och Peter och är tacksam för detta. Aikido är varken kamp eller sport, har inget med våld eller självförsvar att göra. Det är ett sätt att förstå vårt förhållningssätt till alla/allt omkring oss och på ett högst konkret sätt. För mig tog det mer än 10 år att fatta detta men bättre sent än aldrig.

Nåja, tillbaka till armbrytningen. Träffade Fia Reisek när vi båda anmälde oss i entrén inför en utbildning till personlig tränare för några år sedan. Snacka om att finna varandra direkt. Jag som cynisk och rastlös egenföretagare och Fia som positiv, lugn och urstark. Detta utmynnade sig sedan i ett samarbete på RK starkhälsa i Rävlanda (detta får bli en annan berättelse) och jag fick en första inblick inom armsporten. Mer teknik än styrka inledningsvis, det lärde jag mig snabbt. Hade även förmånen att träffa Heidi Andersson vid flera tillfällen och hon är helt enkelt en lugn och trygg superstjärna inom sin sport. Att jag sedan även fick träffa min idol Björn Ferry, skidskytten, var sjukt roligt. Har faktiskt två tröjor hemma som jag köpte på en välgörenhetsauktion och fick signerade när vi träffades.

Och då är vi tillbaka till Robert igen, han bryter arm och hade kontakt med Heidi och även jag hade kontakt med Heidi och testar på armbrytning. Kanske ingen sensation men ändå kan jag inte släppa detta helt. Det är ju inte direkt en stor sport. Vi lever flera år parallellt, gör många liknande saker, inspireras av samma människor och sedan möts på ett ställe som Yogakloster. Kan det vara en slump? Jag undrar det? Och missförstå mig nu inte, vi är inte direkt på samma plan, jag är långt efter Robert men vad gör det egentligen, det handlar ju mer om att vara på rätt väg.

Låt mig sluta denna text med att säga något om utveckling. I en förening handlar det inte om att ha flest medlemmar, bäst ekonomi eller erbjuda flest aktiviteter. Det handlar om att göra rätt! Om du gör ”rätt” så kommer människor följa och även de som från början inte tycker du gör ”rätt kommer följa. Alla kommer inte följa men du kommer att få respekt för att du håller din linje och gör ”rätt”.

Undrar du vad som är rätt? Det finns redan inom dig om du väljer att titta efter!

Ueshiba

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Ledarskap

Att söka på ordet ledarskap på nätet ger oerhört många träffar och många är det som ger sken av att faktiskt veta något och brinner för att förmedla detta till andra. Det bästa sättet, enligt min åsikt, är att faktiskt utöva ledarskap och samtidigt avsätta tid för reflektion. Själv har jag gjort den resan och inte minst reflektion. Detta har gett mig en bra kompass och tydliga gränser för just mig. Jag vet vad jag vill, hur jag ska bemöta olika situationer och speciellt när jag ska säga nej. Många erfarna ledare visar på trygghet i sin roll och detta tror jag avspeglar sig på deras handlande och på hur andra bemöter dem.

Vem som helst kan bli chef, det är ju bara att ”slicka uppåt” eller starta eget så är du framme 😉 men frågan är vad det egentligen är värt? Ett bra ledarskap är så mycket mer än att vara chef, så mycket svårare och samtidigt så mycket roligare.

Har träffat många chefer sedan första sommarjobbet på 90-talet och jag är inte imponerad av utvecklingen alls, om det ens är någon utveckling. Det är fortfarande personrelaterat och det gäller som anställd att ha tur att få en chef som samtidigt är en bra ledare. Dessa bra ledare så även de ha en bra ledare över sig och vad är oddsen för det?

Jag tror att man generellt oftare ska välja ett jobb utifrån vem som är din närmaste chef, det kan vara betydligt mer avgörande för din yrkesutveckling, förståelse för ditt privatliv och hur stämningen på arbetsplatsen är.

Idag, som anställd, kämpar jag varje dag med att inte lägga mig i hur organisationen sköts eller hur övergripande beslut påverkar mitt egna jobb. Som tidigare enhetschef, konsultchef, utredare, projektledare är det verkligen en kamp. Är ju inte den tysta introverta typen direkt. Försöker fokusera på mitt nuvarande uppdrag och balansera detta med familj och fritid. Balans är numera första prioritet för mig!

Jag har därför även informerat styrelsen och valberedningen i Sätila sportklubb att jag inte ställer upp för omval i rollen som ordförande för 2017. Ett sunt beslut på alla sätt då detta uppdrag har krävt en arbetsinsats i princip varje dag sedan februari.

Har en känsla av att många tror att just deras person/insats är oersättlig, vilket mer är ett tecken på hybris och vanföreställningar än något annat.

Så, oavsett hur ditt jobb som chef/ledare ser ut är det avgörande att planera in och genomföra reflektion av ditt arbete och din utövande av rollen, gärna med någon utanför din organisation.

Är du inte nöjd med din chef? Behöver du stöd kring din reflektion i rollen som ledare? Gör något åt det!

ledare

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Religion

De två områden som till störst del påverkar våra liv torde vara religion och politik. Därför känns det naturligt för mig att även lyfta ämnet religion.

Jag är inte religiös! Önskar dock att jag vore kristen eftersom det vore en oerhörd trygghet att kunna förlita sig på en ”överhet” som skapat allt och har möjlighet att höra bön och ev. även uppfylla en önskan via bön. Jag tror att många skulle uppskatta den trygghet detta skulle ge. För mig är det dock fullkomligt osannolikt att det finns en Gud, självklart kan jag missta mig och det lär jag väl inse så småningom.

Det talas om människans fria vilja men jag säger så här, OM det finns en Gud, så skulle inte människan tillåtas agera på det sätt vi nu agerar. Detta är jag övertygad om!

Sagt det förut och säger det igen. Vi lever i vår lyxbubbla i norr och klagar på diverse småsaker medan helt vansinniga hemskheter sker i vår omvärld. De flesta av oss är omedvetna om graden på dessa hemskheter. Jag följer bloggare, journalister och använder nätet för att bli mer medveten men det går liksom inte att ta in allt. Hur är det ens möjligt att det sker???

Tänker inte visa upp några klipp utan det finns alla möjligheter att själv söka. Ett nutida exempel: ”21 July 2016 – In a week marked by the brutal on-camera murder of a 12-year-old boy in Aleppo and the killing of more than 20 children killed during air strikes in Manbij, the United Nations Children’s Fund (UNICEF) has called for an immediate end to all forms of violence against children in Syria and urged all parties to the conflict there to make every effort to avoid the loss of civilian lives. The agency estimates that 35,000 children are trapped in and around Manbij, in eastern rural area of Aleppo Governorate, with nowhere safe to go. Furthermore, since the intensification of fighting in the last six weeks, about 2,300 people, including dozens of children are reported to have been killed.” Det är alltså en vuxen som hugger huvudet av ett barn!

Jag kan visa på hundratals exempel på tortyr, dödande och våldtäkter, allt genomfört av människan som är skapad av Gud och fått en fri vilja. Och vad är detta med cancer och barn??? Vad har dessa barn gjort för att drabbas av detta? Vad är tanken att vi ska lära av detta?

Nej, det är betydligt mer sannolikt att vi utvecklats ur haven under många år och blivit vad vi är idag. Det kan verka negativt och dystert men det behöver det inte alls vara. Det är ju i högsta grad ett förhållningssätt som vi själva kan bestämma. Religion kan ju också fungera som en moralisk kompass för de som inte blir fostrade i detta och de flesta religioner är positiva och inkluderande (det är oftast enskilda galningar som tolkar om texter och föder extremism) vilket blir ett rättesnöre för samhället.

Min slutsats är att religion är bra ur ett fostrande samhällsperspektiv men att det skulle finnas en eller flera skapare som övervakar och kan tillbedjas som en gudomlig makt är helt och hållet en desperat fantasi som vi hittat på för att förklara det som vi inte kan förklara eller ens förstå.

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Dags att be – mina vänner!

Tyvärr är jag inte kristen och jag tror inte heller på någon annan religion. Orsaken till detta förklarar jag gärna i ett kommande inlägg men just nu gäller det alla ni som kallar er kristna troende eller som utövar vilken annan religion som helst som tror på ett högre ”väsen” (Ni som bara tillhör en religion men inte bemödar er med att utöva den, ni kan fortsätta att hyckla på egen hand).

Det är dags att starta be på allvar, för jösses vilken värld vi lever i, om man öppnar sina ögon. Ryssland och Assad bombar civila urskillningslöst, även sjukhus. Fullkomligt oskyldiga barn dödas eller blir föräldralösa och får leva ensamma i en krigszon de inte kan lämna. I Sverige lever vi vidare som vanligt och under tiden tar 1500 personer livet av sig varje år (bara i Sverige) då de känner att det valet är bättre än att leva, och då snackar vi om ett av världens rikaste och tryggaste länder. Festivalvåldtäkter, Terrordåd i Nice, Attacken i Orlando osv. Hur tacklar vi svenskar detta? Jo, vi väljer att sympatisera med ett rasistparti som nu sitter i riksdagen och förvisso inte direkt kan påverka något, men indirekt normaliseras rasismen i Sverige.

Vi lever i vår bubbla här uppe i norr och sakta kommer insikten att allt detta kommer få katastrofala följder.

Det är sannerligen dags för våra troende vänner att börja be en högre makt om att ingripa innan allt är för sent. Det kommer inte heller räcka med endast en liten kvällsbön på söndag, det kommer krävas bön varje dag, minst!

Vi sätter vårt hopp till er mina vänner!

Bön

 

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

”Good enough”

Detta uttryck hörde jag ofta av en tidigare chef, var väl inte helt imponerad av det då men nu känner jag att det passar ganska bra. ”Good enough”, tillräckligt bra, mer behöver vi inte sikta på, varför då? undrar någon, ska vi inte sikta på perfekt eller ens jättebra?

Nej, jag tror faktiskt inte det. Det är oftast bortkastat slit. Det är trots allt få som bryr, inte ens bland de som borde bry sig. Jag kan ge flera exempel! Vi bygger upp en idrottsförening och försöker ta fram utbildningar, avtal, riktlinjer mm. men ändå finns det ledare som kör sitt egna race som går emot föreningens vilja, eller när jag kör lagligt med bilen och blir omkörd och/eller tutad på, eller när jag i jobbet dokumenterar exakt så som man ska men inser att ingen någonsin kommer läsa det. Så här är det hela tiden, så varför ska jag vara så ambitiös när ingen egentligen bry sig?

För din egna skull, tänker du. Om du gör rätt så kommer ditt samvete vara rent! Fast seriöst, om jag istället ser mellan fingrarna på de ledare som kör sig grej, istället för att sätta ner foten(risken är ju att de slutar och ledare finns det inte gott om), eller följer trafikrytmen så att jag kommer hem tidigare eller bara dokumenterar det nödvändigaste för att kunna utföra jobbet på ett säkert sätt så kommer nog mitt samvete klara sig och framför allt så kommer jag inte riskera att bränna ut mig bara för att kunna klappa mig själv på axeln när jag sitter hemma och äter antidepressiva tabletter.

Jag tror att väldigt många människor skulle råka riktigt illa ut om de följde alla knasiga regler och riktlinjer som någon överambitiös filur skriver ner på ett papper!

För min egen skull, så ska jag göra ”Good enough” och det tycker jag du också ska göra. Frågor på det?

burn out

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Trekampen avslutad

Skolan har haft trekampstävlingar för klass 4-6. De fick välja tre grenar, stafett, höjd, kula mm. Jättekul att röra på sig och få mäta sina krafter mot andra. Några dagar senare var det medaljutdelning till de tre bästa samt bästa utveckling. Det var ju också bra väder och ett bra arrangemang.

Verkligen perfekt, ja om du inte är kass på idrott förstås. Eller om du älskar höjdhopp men inte är så bra att du klarar utslagstävlingen, eftersom du då inte får hoppa höjdhopp. Ja, annars är allt verkligen perfekt. Sedan kanske du är född sent på året och lite efter i din fysiska utveckling vilket innebär att du blir fyra i de grenar du ställde upp i (eller var tvungen att välja eftersom de bästa fick förtur) och då blev du utan medalj.

Ska vi bena upp denna solskenshistoria?

Jo, skolan har utslagstävlingar för barn. Jo, skolan delar ut medaljer till de bästa (inte till alla). Jo, skolan har sannolikt dödat all idrottsglädje hos ett antal barn.

Försökte påtala ovanstående för lärare och gav exempel på alternativa tävlingar som inte skapar utanförskap utan istället ökar sammanhållningen och visar på att inte ett enskilt resultat är livsviktigt utan på att allas prestationer betyder mer. Uppenbarligen nådde jag inte fram!

Redan i skolan lär vi barnen att om du inte är bland de tre bästa så kommer vi inte fira dig, och snälla, det funkar inte att säga att alla är lika mycket värda men sedan inte visa det i praktiken. Hur i h-vete tror ni att de som hamnade utanför pallen känner, eller de som vill springa stafett men istället får stöta kula för att där finns det plats????

Jag kan bara hoppas att dessa ”utstötta” barn inte helt slutar röra på sig utan hittar andra vägar inom idrotten och detta trots skolans insatser.

Denna tävlingshets inom idrotten, vuxna män som gråter när de inte lyckas vinna över andra vuxna män i att sparka en luftfylld ”ballong” mellan två metallstolpar. Vad är detta? Vad är det egentligen vi uppmuntrar? Man kan väl inte på allvar påstår att det ger ett mervärde i livet när du vinner över någon annan. Varje gång du vinner så förlorar ju någon annan. Självklart är ett grundläggande mänskligt beteende men när vi låter dessa tramsigheter gå ner i barnåldrar och vi medvetet väljer bort barn som ”underpresterar och hyllar de barn som ”lyckas”, så är det något fel i huvudet på vuxna.

Det finns mängder med forskning som visar på att barn som utmärker sig inom en idrott inte alls presterar på motsvarande sätt som vuxen. Därför bör vi fokusera på rörelseglädjen och samspelet istället på resultat. Här skulle skolan kunna spela en viktig roll men istället blir det tvärtom.

Glädjande nog är det bättre ställt med kunskap inom idrotten på lokal nivå där toppning av lag aldrig får förekomma, alla ska spela på alla positioner, vi hjälper och stöttar varandra och detta gäller även publik, ledare och föräldrar. Tyvärr så finns det många barn som inte kommer till idrotten och kanske är det skolidrotten som skrämt bort dem.

Henrik Carlsson

Fotbolls- och Friidrottstränare

Medalj

 

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Lokala Fb-sidor

Tittar gärna in på olika lokala Fb-sidor. Ett sant nöje att kika på vackra bilder, trevliga inlägg om lokala händelser men det mest nöjsamma är att läsa tokiga inlägg från personer vars intelligensnivå starkt kan ifrågasättas. Idag läste jag om en katt som blev påkörd men lämnad kvar på vägen, en ytterst tragisk händelse, tyckte jag och många med mig. Men samtidig ville någon starkt argumentera för att man inte alls måste märka om man kör på en katt och du är en komplett idiot om du våga påstå något annat. Och visst kör man en stridsvagn så har personen ju helt rätt! Sedan har vi en annan som vill skoja till det genom att själv önskar köra på djur och berättar om en annan katt som var påkörd och beklaga att någon annan hann före.

Då har jag inte ens nämnt de som sprider SD-rasistiska lögner eller delar reklam och inbjudningar till alla i bekantskapskretsen.

Vad lär vi oss av detta?????

Inte ett skit! Människan är i grunden en självisk idiot som inte tål kritik och inte orkar göra rätt för sig. Tyvärr går detta inte över med åldern utan i många fall  blir det värre.

Vad kan vi göra åt det???

Sannolik inget alls. Människor ändrar sig inte eftersom de inte vill ändra sig. De anser att alla andra är idioter som inget förstår.

Själv tänker jag stillsamt vända mig bort från de personer som beter sig illa. Blocka på Fb! Låta deras kommentarer bli synliga för andra och låt dem förklara sig utan att jag attackerar.

Skaffa dig en genomtänk strategi för hur du ska bemöta dessa virrpannor annars riskerar du bli likadan. /Henrik

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Allt hänger ihop!

Har ni tänkt på att allt hänger ihop?

Du köper en limpa bröd och för att du ska kunna äta en smörgås har mängder med människor samarbetat, mer eller mindre medvetet, för att just du ska kunna äta din smörgås. Jorden ska brukas, av maskiner några byggt, du ska så (med hjälp av annan maskin), skörda (ännu en maskin). Sedan är det processen med att skapa mjöl(maskiner), packas och inte minst distribueras till affär eller grossist. Sedan jobbar personer i butiken dit du tar dig med bil som tillverkats, fraktats, marknadsförts, sålts. Du kommer hem och ska använda smörkniv, brödkniv, osthyvel som också dessa är tillverkade av många personer. I ett samhälle hänger allt ihop, du är aldrig helt självständig eller ensam.

Vi kan med lätthet påstå att vi alla behövs, vi har alla en funktion att fylla. Samtidigt kan det vara en nyttig insikt när du förstår att din egna insats inte är mer värd än någon annans. Det hjälper ju inte att du bygger en maskin om ingen vill ha den eller att du producerar mjöl som ingen känner till.

Sätt dig själv in i ett större sammanhang, på jobbet eller i föreningslivet. Det är samspelet som är nyckel till framgång. När alla gör sin del blir det en fantastisk helhet.

limpa

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

”in short, human beings are skilfully incompetent”. /Argyris

Hur sant är inte detta? Vi ser alla dessa knasiga kommentarer på sociala medier, vi träffar dem på kalas, på promenader eller på jobbet.

En kul (knasig) kommentar jag hörde var, ”jag måste äta kött. Jag behöver mycket protein. Därför äter jag mycket nötkött.” Vilket jag tyckte var oerhört lustigt efter som kossan bara äter gräs men ändå blir galet muskulös. Känn på den!

Eller när jag läser om varningen om att det är poliskontroll i Sätila. WTF – Då vet ju varenda missbrukare var de inte ska köra. Och det finns många missbrukare ute på våra vägar ska ni veta.

Tror att folk har problem med att andra tycker saker, Klagas det på ljudnivå och höga farter så är det fel. När någon bevakar ett område mot tjuvar så är inte ens det ok, ”-Jag kör var jag vill”. Jag tror det är missunnsamhet, man kan inte bara stanna upp och reflektera en stund innan man attackerar. Man unnar inte andra att ha en åsikt!

Själv håller jag tillbaka en hel del som jag skulle kunna skriva. Det skulle bli ett jäkla liv och det orkar jag inte med. Vill dock reflektera över det brev som kom från skolans rektor i veckan. Summering: Allt är underbart och härligt och lugnt och stilla. Själv har jag tydligen andra källor än rektorn, eftersom jag har verkliga bevis på motsatsen. Nåja, jag tar djupa andetag och hoppas livet utvecklar sig till det bästa för de utsatta barnen.

Dagens tips: Ut i naturen med er!

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar